Borászati világítás

electrician 10
Óvd a bort

Már a 20. század elején kiderült, hogy az UV fény hatására a bor íze, színe érzékelhetően megváltozhat. A kutatások szerint különösen az alacsony hullámhosszú, a cián kékhez közeli tartományú látható fény károsítja a bort. Sőt akár rövid ideig tartó fény hatására is íz elváltozást tapasztalhatunk.

Hogyan őrizheted meg mégis kiváló borod zamatát? Megmutatjuk: borospincéd megvilágítására és borod megóvására a szűk spektrumú, 590 nanométer hullámhosszú LED lámpás világításunk tökéletes védelmet nyújt.

Fontos-e, hogy az 590 nanométer hullámhosszú fény szűk spektrumú legyen? Az alábbi kísérletekben szűk ill. széles spektrumú 590 nanométer maximumú fénnyel világítottunk meg a bort, míg a bal oldali esetben semmilyen elváltozás nem történt, a jobb oldali pohárban jelentősen megváltozott a bor színe, vagyis a megvilágítás spektrumnak nagy jelentősége van.

A borospince egy különlegesen párás atmoszférájú hely, ezért a LED lámpás megoldás tartósságát is biztosítani kell. Megoldásunkhoz olyan LED csöveket használunk, amelyek PMMA burkolattal készülnek, rögzítésüket pedig rozsdamentes acél végzáró elemekkel oldjuk meg, amivel a korrózió veszélyét minimálisra csökkentjük.

Bor megvilágítása szűk spektrumú képpel
Borászati világítás
electrician 21

Tudtad?
Borospincéd megvilágítására és borod megóvására a szűk spektrumú, 590 nanométer hullámhosszú LED lámpás világításunk tökéletes védelmet nyújt.