Borászati világítás
![Borászati világítás 1 electrician 10](https://egrid.hu/wp-content/uploads/2021/02/electrician_10.png)
Már a 20. század elején kiderült, hogy az UV fény hatására a bor íze, színe érzékelhetően megváltozhat. A kutatások szerint különösen az alacsony hullámhosszú, a cián kékhez közeli tartományú látható fény károsítja a bort. Sőt akár rövid ideig tartó fény hatására is íz elváltozást tapasztalhatunk.
Hogyan őrizheted meg mégis kiváló borod zamatát? Megmutatjuk: borospincéd megvilágítására és borod megóvására a szűk spektrumú, 590 nanométer hullámhosszú LED lámpás világításunk tökéletes védelmet nyújt.
Fontos-e, hogy az 590 nanométer hullámhosszú fény szűk spektrumú legyen? Az alábbi kísérletekben szűk ill. széles spektrumú 590 nanométer maximumú fénnyel világítottunk meg a bort, míg a bal oldali esetben semmilyen elváltozás nem történt, a jobb oldali pohárban jelentősen megváltozott a bor színe, vagyis a megvilágítás spektrumnak nagy jelentősége van.
A borospince egy különlegesen párás atmoszférájú hely, ezért a LED lámpás megoldás tartósságát is biztosítani kell. Megoldásunkhoz olyan LED csöveket használunk, amelyek PMMA burkolattal készülnek, rögzítésüket pedig rozsdamentes acél végzáró elemekkel oldjuk meg, amivel a korrózió veszélyét minimálisra csökkentjük.
![boszati-vilagitas Borászati világítás](https://egrid.hu/wp-content/uploads/2021/07/boszati-vilagitas.jpg)
![Borászati világítás 2 electrician 21](https://egrid.hu/wp-content/uploads/2021/02/electrician_21.png)