ESCO

Az ESCO finanszírozás előnye, hogy a megrendelő önerő nélkül az energiahatékony rendszer és a hozzáértő üzemeltetés megtakarításaiból fizeti az ESCO vállalatot.
electrician 10
Energy Serving Company

Mit jelent a ESCO ?

9
Az ESCO egy betűszó, mely azt jelenti: Energy Serving Company (Energetikai szolgáltató vállalat) vagy Energy Saving Company (Energiamegtakarító vállalat).
9
Az ESCO konstrukció az 1900-as évek elejétől létező „francia találmány”, mely az 1980-as években az Európai Unióban újra erőre kapott. Az 1990-as évektől intenzíven terjedő konstrukció, melynek nagy előnye, hogy a megrendelő önereje nélkül energia- és költségmegtakarítást eredményez. A megrendelő a korszerű rendszernek és a hozzáértő üzemeltetésnek köszönhetően a megtakarításaiból fizeti ki az ESCO vállalatot.
electrician 04
Energetikai Szolgáltató Vállalat

Mi illetve ki az ESCO?

9
Energetikai szolgáltató vállalat: az a természetes vagy jogi személy, aki energetikai szolgáltatásokat nyújt és/vagy egyéb energiahatékonyságot javító intézkedéseket tesz a felhasználók berendezéseiben vagy helyiségeiben, és ezzel bizonyos fokú pénzügyi kockázatot vállal. A nyújtott szolgáltatás kifizetése (részben vagy egészben) az energiahatékonyság javulásának elérésén és az egyéb megállapodott teljesítménykritériumok teljesítésén alapul.
9
Az ESCO projekt konstrukció keretében a megrendelő és az ESCO vállalkozás az épületek hőszolgáltatásának biztosítására hosszú távú szerződést köt. A hőenergia-szolgáltató feladata a garantált hőszolgáltatáshoz szükséges beruházások megvalósítása és a beépített berendezések üzemeltetése a szerződésben meghatározott futamidő alatt. Az energiahordozó beszerzése és a fogyasztásnak megfelelően mért villamosenergia számlázása szintén az ESCO vállalkozás kötelezettségvállalásához tartozik. A szolgáltatási díjakon (alapdíj és villamos fogyasztási díj) felüli további költségek (mint pl. felújítás, karbantartás, javítás) nem terhelik ügyfeleinket.
electrician 10
Az ESCO lényege

Mi az energiahatékonysági szerződés lényege?

9
Az energiahatékonysági projekt keretén belül az ESCO társaság saját költségén felújítja és hosszú távon üzemelteti a létesítmény energetikai ellátó rendszerét. A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer az eredetinél hatékonyabb módon üzemeltethető. A megrendelőnek nem kell önrésszel hozzájárulnia az energetikai ellátó berendezések finanszírozásához, azt teljes egészében az ESCO társaság finanszírozza. A felújított energiaszolgáltató berendezések az ESCO társaság tulajdonában maradnak a szerződés időtartama alatt. Az energiahordozó beszerzése az ESCO társaság kötelezettsége. Az ESCO energiahatékonysági szerződések átlagos időtartama 5 -20 év.
electrician 04
Hatékonyság

Mit nyújt az energiahatékonysági szerződés Önnek ?

9
Az ESCO társaság átveszi a tervezést, az építést, az üzemeltetési és javítási kockázatot és az új berendezés finanszírozását egyaránt. Az energiaellátási és hőszállítási garancia a szerződés időtartama alatt biztosított. Valamennyi üzemeltetési feladat (karbantartás, üzemzavar-elhárítás, felújítás, hatósági mérés és bejelentés) az ESCO társaság feladata.
9

A megrendelő az alábbi díjakat fizeti:

 1. Havi alapdíj -fix Ft/hónap – (a rendszer rendelkezésre állási költsége, üzemeltetési és karbantartási költsége, az üzemzavar elhárításának költsége és a szerződés időtartama alatti garancia díja) valamint
 2. Villamos fogyasztás (Ft/kwh) – a fogyasztás függvényében változik
electrician 10
Finanszírozás

Hogyan finanszírozható a világítási berendezések rekonstrukciója?

9
A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer főként az elért energia- és működési költségmegtakarítás révén az eredetinél alacsonyabb költségekkel üzemeltethető. Az így elért költségmegtakarításból a berendezések rekonstrukciója finanszírozható.
electrician 04
Ügyfélre szabott konstrukció

Mennyibe kerül az ügyfélre szabott ESCO konstukció kidolgozása?

9
 1. A helyszíni bejárás
 2. az ESCO ajánlat és -szerződés
electrician 10
Előnyök

Mik az ESCO finanszírozás előnyei ?

9
 • nincs szükség saját beruházásra, a pénzügyi forráshiánnyal rendelkezőknek kifejezetten előnyös konstrukció
 • a karbantartási tartalék kímélésre kerül
 • felszabadulnak források egyéb célokra, beruházásokra
 • nincs a futamidő alatt karbantartási, üzemeltetési és javítási költség
 • leírhatók az éves folyó költségek
 • az ingatlan értéknövekedése valósul meg saját beruházás nélkül
 • modern, egységes energetikai és műszaki megoldások születnek
 • környezetkímélő, megújuló energiaforrások is beépíthetőek
 • kisebb emisszió, és CO2-terheltség
 • csökkentett energiafogyasztás
 • biztonságos, high-tech termékek kerülnek beépítésre
 • rugalmas, gyors, hatékony, biztonságos és kényelmes konstrukció, melynek felelősségét egy kézben az ESCO vállalkozás viseli
 • a megrendelt hőmérsékletet nyújtja az ESCO vállalkozás
electrician 04
Szerződéskötés

Kinek ajánlott az ESCOszerződéskötés és projekt ?

9
 • állami- illetve önkormányzati közigazgatás
 • nagyobb lakóépületek, társasházak
 • ipari telephelyek
 • egészségügyi és oktatási intézmények
 • sportlétesítmények
 • egyházi intézmények
 • távhőrendszert használó létesítmények
electrician 21

Szívesen segítünk!
Keressen minket és megoldjuk megvilágítási szükségleteiket professzionálisan és innovatívan!