Akkumulátor Regenerálás

Az akkumulátorok regenerálása hosszú időn keresztül ismeretlen, kiaknázatlan, lehetetlen területként létezett a közismeretben. Ám az évek során, a hatalmas költségek, amik az akkumulátorok cseréjéből keletkeztek, felütötték a mérnökök, kutatók és fejlesztők fejét. Ennek hatására kísérletezni kezdtek az akkumulátorok újbóli felhasználhatóvá tételével. Rengeteg tesztelés és fejlesztés után létrejött az akkumulátorregeneráló gép, melynek segítségével újrahasznosíthatóvá váltak az amúgy cserére szánt akkumulátorok.
A regenerálás 5 fázisa:
  • Ellenőrzött kisütés
  • Nagyfrekvenciás regenerálás (2x)
  • Kisütés
  • Regenerálás
electrician 10
Technológia

A folyamat leírása

A technológia 2 fő elemből áll: egy hardver rendszerből és a hozzá kapcsolódó szoftverből. A hardver fő elemei a regeneráló berendezés, a digitális savsűrűségmérő és egy professzionális, kézi hőkamera. A rendszer tartalmaz egy számítógépre telepíthető, a világon egyedülálló BMS szoftvert. A rendszer szoftvere és az akkumulátor közötti kapcsolatot egy a cellákra szerelhető bluetooth-os érzékelő jeladó teremti meg. Ebből a jeladóból a technológia annyit tartalmaz ahány cellából az akkumulátor áll, tehát 80V-os akkumulátor esetén 40 db-ot. A rendszer fejlesztői több, a világpiacon fellelhető akkumulátor-regeneráló készüléket vásároltak meg, és azok előnyeit összegyúrva, hátrányait kiküszöbölve, hozzáadva a saját tudásukat alkották meg a rendszert.
Akkumulátor regenerálás
Akkumulátor regenerálás
A regenerálási folyamat teljesen automatikus. Első fázisban a rendszer felméri az akkumulátort, hogy az regenerálásra alkalmas-e vagy sem. Erről (az akkumulátor kezdeti állapotáról) természetesen riportot készít. Amennyiben a teszt eredménye regenerálhatóságot mutat, abban az esetben elindul a regenerálási folyamat, amely kapacitástól függően. 30-80 órát vesz igénybe. A technológia a regenerálást 5 fázisban hajtja végre:
  • 1. ellenőrzött kisütés
  • 2-3. nagyfrekvenciás regenerálás
  • 4. kisütés
  • 5. regenerálás
A folyamat végén az akkumulátor állapotáról riport készíthető. A bizonylat tartalmazza a cellák állapotát egyenként, illetve az akkumulátor általános állapotát. Egy regenerálási folyamat során az akkumulátor eredeti kapacitása kb. 80%-ban állítható vissza.
electrician 21

Tudtad?
Az új akkumulátorok megfelelő használat mellett is 4-5 év alatt elérhetik akár a 70%-os kapacitáscsökkenést

Mi is az akkumulátor regenerálás?

Mint köztudott, az akkumulátorok szerkezetükből adódóan nem örök életűek. Az igénybevétel során az elektródákra szulfátkristályok rakodnak le, ezzel megnehezítve az elektródák között mozgó elektronok áramlását, amit mi kapacitáscsökkenésként tapasztalunk. Az új akkumulátorok megfelelő használat mellett is 4-5 év alatt elérhetik akár a 70%-os kapacitáscsökkenést. Ilyenkor általában az következik, hogy az akkumulátort kicserélik egy igen magas összegért vagy kísérleteznek az újra savazással, utóbbi teljesen tönkreteszi az adott alkatrészt. Az akkumulátorok regenerálása hosszú időn keresztül ismeretlen, kiaknázatlan, lehetetlen területként létezett a közismeretben. Ám az évek során, a hatalmas költségek, amik az akkumulátorok cseréjéből keletkeztek, felütötték a mérnökök, kutatók és fejlesztők fejét. Ennek hatására kísérletezni kezdtek az akkumulátorok újbóli felhasználhatóvá tételével. Az első próbálkozásokat kémiai úton valósították meg, ám ezek vagy csak pillanatnyi megoldást jelentett, vagy csak simán kudarcot vallottak. Később elektromos módon próbálták életre kelteni az akkumulátorokat, ami pedig már ígéretes eredményt mutatott. Rengeteg tesztelés és fejlesztés után létrejött az akkumulátorregeneráló gép, melynek segítségével újrahasznosíthatóvá váltak az amúgy cserére szánt akkumulátorok.